Skip to content

Βλέποντας τον κόσμο από Αθηναϊκή σκοπιά

Όχι, δεν είμαστε τοπικιστές. Δεν βλέπουμε την Αθήνα και την ιστορία της εξιδανικευτικά. Οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν όλοι φιλόσοφοι, ούτε ήρωες, ούτε ινδάλματα της ηθικής. Και το κυριώτερο, η Αθήνα δεν υπήρξε μόνο κατά τον χρυσό 5ο αιώνα της δημοκρατίας (και της δουλείας).

Η Αθήνα είναι μια πόλη 5 χιλιάδων ετών με αδιάκοπη ιστορία. Ναι, υπάρχουν και άλλες πόλεις παγκόσμιας εμβέλειας. Η Αλεξάνδρεια, η Ρώμη, η Πόλη. Όμως καμία από αυτές τις ζωντανές κοιτίδες πολιτισμού, όσο σπουδαίες και αν είναι, δεν είναι εκείνες που έθεσαν τον πήχυ, που άλλαξαν μια για πάντα τον κόσμο, όπως η Αθήνα.

  Η επίδραση αυτού του πολιτισμού είναι πραγματικά παγκόσμιας σημασίας. Η έννοια του κλασσικού,  η Δημοκρατία, το θέατρο, η φιλοσοφία, η τέχνη, η αρχιτεκτονική δεν θα ήταν  ποτέ ίδια χωρίς τον πολιτισμό που διαμορφώθηκε εδώ.

Αυτός ο πολιτισμός εξαπλώθηκε πολύ μακρύτερα από τον θεωρούμενο ως ελληνικό χώρο και χρόνο και εξελισσόμενος σε πολλά μέρη και εποχές, ζει ανάμεσά μας μέχρι σήμερα. Ανήκει σε όλους και μας διαμορφώνει όλους. 

Η Αθήνα από αυτήν την οπτική, δεν είναι πόλη- Είναι έννοια. 

Αντικείμενα και στόχοι του Αθηνοσκοπείου

Ο πολιτιστικός οργανισμός Αθηνοσκοπείο συσπειρώνει μια ομάδα καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, και επιστημόνων, με κύριο και πρωταρχικό σκοπό την καλλιέργεια, έρευνα, μελέτη, ανάδειξη και προώθηση σε εγχώριο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, των ειδοποιών χαρακτηριστικών στοιχείων και των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, έτσι όπως εμφανίζονται διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Οραματίζεται να διαμορφώσει έτσι έναν σύγχρονο πόλο πραγματικά ανοιχτής παιδείας και πολιτισμού.

Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι τα πολιτιστικά εκείνα στοιχεία που επιβιώνουν στην καλλιτεχνική και διανοητική παραγωγή, την μουσική παράδοση, τον χορό, την αρχιτεκτονική, λαϊκή και λόγια τέχνη, την γραμματεία, (λογοτεχνία, φιλοσοφία, θρησκειολογία, μυθολογία), την αρχαιολογία και την ιστορία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.

 Μέσα από τη βαθύτερη κατανόηση και αξιοποίηση των διαχρονικών και οικουμενικών χαρακτηριστικών του ελληνικού πολιτισμού, φιλοδοξούμε να εργαστούμε προς τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των λαών τον γειτονικών χωρών, την ανάδειξη των κοινών συνισταμένων μεταξύ των γειτονικών πολιτισμών σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, αλλά και την αναζωογόνηση, καλλιέργεια και δημιουργική αξιοποίηση των πολιτισμικών παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής.

 Η έδρα του οργανισμού είναι θέση και φύση η Αθήνα, ένα από τα πρώτα και επιδραστικότερα κέντρα ανάπτυξης όλων εκείνων των πολιτιστικών στοιχείων που έχουν διαμορφώσει τις πολιτιστικές αξίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γενέτειρα της δημοκρατίας, του θεάτρου, τροφός της ποίησης, των τεχνών, των επιστημών και της φιλοσοφίας, ο ρόλος εν ολίγοις της πόλης ως κέντρο παιδείας για σχεδόν μια χιλιετία, είναι ίσως η ειδοποιός της διαφορά, το στοιχείο που ορίζει και καθορίζει εν δυνάμει τον ρόλο της τον χαρακτήρα της και τη σημασία της για εμάς από τότε ως σήμερα.